Pijnboompittenbrood voor Lughnasadh

dinsdag, augustus 01, 2017

Ik hou van de natuur en vier haar dan ook graag. Dit doe ik middels het vieren van Paganistische festivals. Vandaag, 1 augustus, wordt al sinds de Kelten het feest Lughnasadh (spreek uit als Lunasa) gevierd; dat wil zeggen dat men de eerste oogst van het jaar viert, het naderende eind van de zomer ingeluid wordt, en danken we Moeder Aarde voor haar vruchtbaarheid en al wat ze ons geeft.

Lughnasadh betekent "het herdenken van Lugh." Lugh is volgens de Keltische mythologie de Zonnegod, welke op deze dag sterft ten bate van de oogst; de dagen worden weer donkerder, en volgens de mythologie kwam dit omdat Lugh zich had opgeofferd voor het voortzetten van de cyclus van leven, dood, en wedergeboorte.

In onze moderne tijd staat het feest beter bekent onder de naam Lammas, wat van het Angelsaksische "Hlaef-mass" is afgeleid en wat "brood" betekent. Lammas werd voor het eerst genoemd rond 921 n.o.j. onder de naam "Feast of the first fruits." Het is een dag van transformatie, verandering, èn is het een tijd waarin dankbaarheid wordt geuit voor al het goede dat op ons pad is gekomen.

Tegenwoordig wordt Lughnasadh gevierd door middel van het bakken van brood, het eten van vers fruit, noten, en graan, maar ook bewust eten, wéten wat er op je bord ligt en waar het vandaan komt. Dit is vooral belangrijk in een tijd waarin de schrijnende bio-industrie en magnetronmaaltijden de overhand hebben.

Ik vind Lughnasadh altijd een extra mooie gelegenheid om te laten zien dat de natuur alles te bieden heeft wat ons lichaam nodig heeft en dat daar geen dierenleed aan te pas hoeft te komen.


Ter gelegenheid van Lughnasadh heb ik een aantal broden gebakken - iets wat ik eigenlijk veel te weinig doe, terwijl het eindresultaat zó lekker is. Om over de geur van versgebakken brood nog maar niet te spreken!

Dit geheel plantaardige brood (in de vorm gekneed en gesneden van bladeren) is geïnspireerd op het Fougasse brood, afkomstig uit de Franse streek Provence. De Franse Fougasse broden zijn vaak gevuld met kaas, olijven, spek, of ansjovis, en de zoete variant bestaat vaak uit ingrediënten als noten en gedroogd fruit. 

Ik ging uiteraard voor een hartige, geheel plantaardige versie.

Ingrediënten 
 • 2 1/2 cups verwarmde kokosmelk (maar gebruik gerust een andere plantaardige melk)
 • 1 theelepel agave siroop
 • 2 theelepels instant yeast
 • 1 eetlepel Vegegg ter vervanging van 1 ei (bereid zoals staat op de verpakking)
 • 4 eetlepels (gerookte) olijfolie
 • 1/2 cup edelgist, fijngemalen (ter vervanging van kaas)  
 • 2 theelepels provençaalse kruiden
 • 3/4 theelepel (gerookt) zeezout
 • 1/2 cup grof gehakte pijnboompitten
 • 4 cups broodbloem
 • gebruik om een mooi bruin korstje te krijgen in plaats van los geklopt ei wat sojamelk gemengd met wat agavesiroop
Voeg de plantaardige melk toe aan een grote kom, en voeg er de agavesiroop aan toe. Meng goed. Voeg de yeast toe, de Vegegg, en de olijfolie. Voeg dan de droge ingrediënten (edelgist, kruiden, zout, pijnboompitten, broodbloem) toe. Voeg echter de broodbloem toe als laatste, een kopje per keer, en kneed tot je een flexibel deeg hebt.

Kneed het deeg op een met bloem bestrooid oppervlak voor enkele minuten tot het deeg terugveert als je het indrukt.

Doe het deeg in een licht met olie bestreken kom en dek het losjes af met vershoudfolie. Zet het voor ongeveer een uur op een warme plaats tot het deeg is verdubbeld in grootte.

Verwarm de oven voor op 200C en bekleed twee bakplaten met bakpapier. Verdeel het deeg in 3 gelijke delen en kneed het deeg met licht geoliede handen in de vorm van een blad. Gebruik een scherp mes om decoratieve inkepingen in het deeg te maken en spreid het deeg zachtjes uit om de inkepingen te vergroten. Laat het deeg vervolgens nog 15 minuten rijzen.

Bestrijk het deeg met de soja melk gemengd met agavesiroop, en bak het brood in de oven voor ongeveer 15 á 20 minuten.

Verwijder de broden uit de oven.

Dit brood smaakt het best op de dag van het bakken.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.