Navajo brood met korenbloem, rozemarijn & chili


Als je mijn blog al wat langer volgt zal dit recept voor Navajo brood je wellicht bekend voorkomen en dat klopt ook. Het basisrecept voor Navajo brood, ook wel fry bread genaamd, heb ik hier al eens eerder geplaatst. Dit is echter een ietwat andere variant die ik te lekker vond om niet te plaatsen.

Het recept voor Navajo brood is vrij simpel en nodigt uit tot experimenteren. Ik maak het graag en gebruik regelmatig verschillende medicinale kruiden door het deeg. Veel mensen vragen me vaak wat nou de beste manier is om geneeskrachtige kruiden zo vaak mogelijk te gebruiken en dan geef ik als antwoord dat je ze het beste kunt verwerken in je maaltijden; bijvoorbeeld vers in salades en soepen of natuurlijk door de pasta. Ik houd er van brood te bakken en door het deeg allerlei verschillende gedroogde medicinale kruiden te kneden.

In het onderstaande recept voor Navajo brood heb ik gekozen voor een mix van korenbloemen, rozemarijn en chili. En wat was dat lekker! Vooral de spicy bite van de chili sloeg goed aan!

Korenbloemen heb je vast weleens zien staan in een veld vol wilde bloemen! De korenbloem is een prachtige bloem die tevens vaak door imkers rond bijenkorven wordt geplant vanwege het hoge suikergehalte in de nectar ervan. Korenbloem wordt in de fytotherapie vaak ingezet bij reuma, oogaandoeningen en constipatie. De bloeitijd is van juni tot augustus met als hoogtepunt juli.

Rozemarijn is een van de bekendere kruiden en is wellicht in deze tijd voornamelijk bekend vanwege zijn heerlijke aroma en smaak in de keuken. Maar voordat rozemarijn in de keuken werd gebruikt werd hij voornamelijk geroemd om zijn medicinale eigenschappen. Rozemarijn is goed voor de huid en ook bezit het bacteriedodende eigenschappen waardoor het goed is voor het reinigen van het bloed en de lever. Ook helpt het bij spijsvertering en wordt het vaak ingezet tegen een candida infectie.

Wat heb je nodig?
  • 2 cups bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel keltisch zeezout
  • hand of meer gedroogde kruiden naar keuze 
  • 1 theelepel of meer chilivlokken
  • 3/4 cup plantaardige melk naar keuze (mijn keuze valt op havermelk)
  • plantaardige olie om het brood in te frituren (mijn keuze valt vaak op calendula olie)

Wat moet je doen? 
Combineer alle droge ingrediënten in een grote kom en schenk er geleidelijk aan de plantaardige melk door zodat je een zacht maar niet te plakkerig deeg krijgt.

Leg het deeg vervolgens op een met bloem bestrooid oppervlak en kneed het voor enkele minuten. Het deeg is goed zodra je er een vinger indrukt waarna het deeg terugveert.

Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en rol ze met de deegroller plat tot een ovale vorm.

Verhit in een koekenpan een laag olie en doe een voor een het deeg in de pan. Het deeg zal zich "opblazen" en kleurt goudbruin in een korte tijd. Draai het broodje om.

Zodra het broodje klaar is leg het dan op een bakplaat bekleed met keukenpapier en stapel ze níét. Als je de broodjes stapelt zullen ze vochtig blijven van de olie. Ideaal is wanneer je de broodjes overeind kunt houden om ze beter te laten drogen. Ikzelf leg de broodjes meestal tegen de verhoogde rand van mijn bakplaat aan. Draai ze af en toe om.

Wanneer de broodjes klaar zijn kun je er je favoriete toppings op doen. Heerlijk!
Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.