Citroenverbena cordial

vrijdag, juli 06, 2018

Wat gaat het jaar 2018 toch ongelofelijk snel! Gisteren, bij wijze van spreken, was ik nog aan het vernikkelen van de kou en nu genieten we alweer van aanhoudende hoge temperaturen. Daar hoort wel een verfrissend drankje bij... toch?

Ikzelf ben dol op cordials wanneer de hitte van de zomer toeslaat. Hoewel ik absoluut geen fan ben van suiker en dit zoveel mogelijk vermijdt, is de cordial eigenlijk het enige receptuur die ik qua suikergebruik trouw blijf.

De cordial is van Europese afkomst. Cordials werden vroeger veelal gebruikt voor medicinale doeleinden en de preparatie had als doel om te verfrissen, te verkwikken en je spirits te revitaliseren, de natuurlijke lichaamswarmte te herstellen en het lichaam van ziektes te bevrijden. Het drankje had vaak een gouden kleur en de alchemisten uit de renaissance dachten dan ook dat het drankje ingekapselde zonnestralen bevatte. Een mooie gedachte, vind ik zelf.

De meeste recepten voor cordials zijn voor het eerst gebrouwen door Turijnse apothekers in de renaissance. Deze cordials bevatte vaak alcohol, kruiden en specerijen.

De bekendste cordial die tegenwoordig nog steeds veel wordt gedronken is de vlierbloesem cordial, welke ik graag maak zodra de vlier in de bloei staat (en dat is vanaf mei tot begin juli - wees er dus gauw bij met plukken!). De vlierbloesem cordial wordt al velen jaren gedronken waarvan er zelfs recepten zijn gevonden die stammen uit de Romeinse tijd.

Echter, ditmaal wilde ik een beetje variëren en daar mijn citroenverbena groeit als een malle wilde ik daar graag wat mee doen. Ik besloot in plaats van een vlierbloesem cordial een citroenverbena cordial te maken.

Citroenverbena is verfrissend, ruikt heerlijk en bezit ook wat geneeskracht. Het bekendst is de citroenverbena om zijn geneeskracht bij nervositeit en slapeloosheid, maar ook bij darmklachten. Ikzelf word altijd ontzettend vrolijk van citroenverbena. Die geur alleen al!

Een cordial is makkelijk zelf thuis te maken. Veel heb je er niet voor nodig en ook hoef je er niet veel te doen.

Wat heb je nodig?
  • 750g suiker
  • 1 liter water
  • minimaal 2 handjesvol citroenverbena, of een ander kruid naar keuze
  • 15g citroenzuur
  • optioneel: bruiswater
  • optioneel: sap van 1 citroen

Wat ga je doen?
Breng het water, de suiker, citroenzuur aan de kook en blijf roeren zodat de suiker goed oplost.

Doe de citroenverbena blaadjes in een grote hittebestendige kom en giet er een klein laagje koud water overheen om er vervolgens het gekookte water overheen te gieten. Laat het trekken en afkoelen tot kamertemperatuur. Meng er vervolgens, als je dit gebruikt, het citroensap erdoorheen.

Wanneer het is afgekoeld haal je er de citroenverbena bladeren uit en giet je de cordial over in goed afsluitbare flessen. Bewaar in de koelkast. Het is enkele weken houdbaar.

Om te genieten van de cordial giet je een klein laagje in een glas en meng je dat vervolgens met ijskoud (bruis)water en ijsklontjes.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.