Verfrissende smoothie met bessen, lavendel en citroenverbena


Wanneer het zo warm is als dat het de afgelopen dagen is geweest heb ik altijd erg veel trek in verfrissende smoothies, en omdat mijn geneeskrachtige kruiden momenteel heerlijk geuren en mooi in de bloei staan wilde ik daar graag gebruik van maken. Het recept voor deze smoothie ontpopte zich in mijn hoofd en ik ging er meteen mee aan de slag. Het werd een instant favoriet. Wat een heerlijk verfrissende en zachte smaak!

De basis van deze smoothie bestaat uit een plantaardige drinkyoghurt. Daar heb ik aan toegevoegd een flinke hand bosbessen, een flinke hand verse citroenverbena, een eetlepel verse lavendel en wat verse steviablaadjes - maar niet teveel stevia anders wordt het wel héél erg zoet, daar stevia 200 á 300 keer zoeter is dan suiker.

De citroenverbena is, vind ik, de ster van deze smoothie. Ik heb twee struiken citroenverbena en ik kan het niet laten om regelmatig wat blaadjes tussen mijn vingers te wrijven en de heerlijke citrusachtige geur op te snuiven. Ik word er echt vrolijk van. De citroenverbena zorgt in deze smoothie voor een zachte en verfrissende smaak.

Citroenverbena maakt niet alleen vrolijk, het helpt ook goed bij slapeloosheid, angsten en nervositeit. Ook helpt het bij maag- en darmklachten en bezit het antioxidanten.

Lavendel is ook een kruid waar je rustig van wordt. Zodra ik mijn keukendeuren openzet komt de geur van mijn lavendelstruik me tegemoet en doe ik even mijn ogen dicht en waan ik me in de Provence.

Ook lavendel heeft een kalmerende werking: het vermindert rusteloosheid, stress, slapeloosheid, prikkelbaarheid, spierspanningen, maar ook vermindert het bijvoorbeeld spanningshoofdpijn, migraine, hartkloppingen en benauwdheid.

Ik ben vrij gevoelig voor stress en verandering en dus bij elke smoothie (en soep trouwens ook) die ik maak voeg ik een theelepeltje van een adaptogeen toe. Adaptogenen zijn kruiden die het aanpassingsvermogen van ons lichaam verhogen om om te kunnen gaan met stress en veranderingen. De adaptogeen in deze smoothie is Chaga. Chaga staat ook wel bekend als berkenweerschijnzwam en ik geef toe: dat klinkt niet echt lekker als je het hebt over een verfrissende, zomerse smoothie, maar gelukkig is het chaga poeder smakeloos maar draagt het wel heel veel bij qua geneeskrachtige eigenschappen. Chaga is een echt antioxidantenbommetje.


Ingrediënten
  • 200 ml plantaardige drinkyoghurt naar keuze
  • 1 flinke hand, of meer, bosbessen
  • 1 flinke hand verse citroenverbena
  • 1 eetlepel verse lavendel
  • 2 a 3 blaadjes verse stevia
  • Optioneel: 1 theelepeltje adaptogeenpoeder naar keuze (denk bijvoorbeeld aan Chaga, Maca, Ashwaganda, Jiaogulan, Rhodiola, Ginseng) 
  • Optioneel: ijsklontje 

Meng alles in een blender tot een gladde substantie en geniet! 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.