Ondersteunende lente-thee tegen hooikoorts

dinsdag, april 03, 2018


De winter is weer achter de rug en ik ben blij toe! Die Siberische kou die we in februari hadden? Ik vond het maar niks! De lente is mijn favoriete seizoen en ik ben dan ook weer een stuk opgewekter bij het horen van de fluitende vogels, de bomen die in knop staan, baby dieren, de blauwe lucht en een zacht zonnetje.

Toch komt de lente voor mij en vele andere mensen wel met wat ongemakken. Ik heb helaas last van hooikoorts. Aan één stuk door niezen, jeukende ogen, loopneus... je kent het wel.

Als je hooikoorts hebt en graag kruiden wil gebruiken ter ondersteuning om het tegen te gaan, wordt het vaak aangeraden om in maart al te beginnen met het gebruiken van brandnetel uit eigen streek.

Brandnetel steekt al gauw de kop op in de vroege lente na wat koude regenbuien, zich niets aantrekkend van de nachtelijke vorst, en wordt door herboristen gezien als de multivitamine van de natuur. Brandnetel zit vol proteïne, vitaminen, mineralen en chlorophyll. Brandnetel wordt al eeuwen gebruikt als natuurlijk medcijn tegen allergieën en is nèt zo effectief als OTC medicatie; het bevat namelijk een natuurlijke anti-histamine in zijn bladeren. Brandnetel verlicht typische hooikoortsklachten als jeukende en branderige ogen, niezen, verstopte bijholtes en een loopneus.

Brandnetel kun je op een tal van verschillende manieren gebruiken: in de vorm van thee met ofwel gedroogde brandnetel of verse brandnetel, gevriesdroogde brandnetel in capsules, je kunt er soep van trekken, er spreads van maken of lekker blancheren. Zorg er bij dat laatste wel voor dat je ze niet te lang blancheert, dit zorgt er namelijk voor dat de belangrijke en delicate voedingsstoffen worden vernietigd. Door de brandnetel kort te blancheren maak je de brandharen (die het venijnige, branderige gevoel geven wanneer je in aanraking komt met de plant) onschadelijk en is de brandnetel eetbaar.

Brandnetel kun je zelf makkelijk plukken, maar gebruik dan wél handschoenen en gebruik enkel de jonge toppen van de brandnetel. Pluk de brandnetel niet waar veel honden worden uitgelaten of in de stad en langs wegen.

Een ander natuurlijk hulpmiddel bij het tegengaan van seizoensallergieën is frambozenblad. Frambozenblad is een adstringerend kruid. Adstringerend betekent dat het samentrekkend is en dus helpt om vochtafscheiding tegen te gaan. Bij hooikoorts helpt het om die reden om de slijmvliezen tot bedaren te brengen en zo de kans op infectie te verminderen.

Ook zit er in deze lente-thee ogentroost. Ogentroost helpt met het verlichten van rode, jeukende en gezwollen ogen. Van ogentroost kun je trouwens ook een spoelmiddel trekken welke erg goed helpt tegen rode ogen.

De munt, venkel en rozenblaadjes geven qua smaak aan deze thee een verfrissende en vrolijke toets welke doet denken aan de lente. De rozenbottel zit boordevol vitamine c, wat ons lichaam goed kan gebruiken ter ondersteuning om zich weer op te laden voor dit nieuwe seizoen na de een koude en barre winter.


Ingrediënten
  • 1 deel gedroogd brandnetelblad
  • 1 deel gedroogd frambozenblad
  • 1 deel venkelzaadjes
  • 1 deel gedroogde munt
  • 1 deel gedroogde ogentroost
  • 0.5 deel gedroogde rozenblaadjes
  • 0.5 deel gedroogde rozenbottels

Meng alle kruiden goed en doe ze in een goed sluitende (weck)pot.
Gebruik 1 eetlepel voor 250ml en giet er kokend water overheen. Laat 20 minuten afgedekt trekken.
Drink er 3 koppen per dag van.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.