Verwarmende Cayennezalf


Één van de leukste dingen om te maken op het gebied van geneeskrachtige kruiden, vind ik, zijn zalfjes. Ik hou van het proces, het zorgt ervoor dat ik me relaxed en 'grounded' voel.

Cayennepoeder is iets dat ik standaard in huis heb. Het is namelijk goed voor een tal van dingen en dan niet alleen als smaakmaker in je gerecht: het is topicaal pijnverlichtend, geeft het immuunsysteem een oppepper, verlaagt je bloeddruk, werkt preventief tegen kanker, is goed voor het hart en het stelpt zelfs het bloeden van een snee of wond (besprenkel bijvoorbeeld de snee of wond met wat cayennepoeder, of verdun het met een klein beetje water en bevochtig er een gaasje mee dat je vervolgens om de wond heen wikkelt).

Cayenne is een bekende en effectieve pijnverlichter en wel hierom: cayenne bevat capsaïcine. Capsaïcine is in staat om substantie P te blokkeren. Substantie P is een neuropeptide en een neurotransmitter welke pijnprikkels uitzendt naar ons zenuwstelsel waardoor we pijn voelen. Doordat de capsaïcine in cayennepeper substantie P blokkeert verzacht het de pijn.

Topicaal helpt cayennepeper bijvoorbeeld migrainehoofdpijn, gordelroos, rugklachten, artritis, blauwe plekken en diabetische neuropathie te verlichten.

De zalf in deze blogpost kan gebruikt worden voor pijntjes, blauwe plekken, pijnlijke spieren, zenuwpijn en reumatische artritis. Gebruik je de zalf voor reumatische artritis, smeer de zalf dan dagelijks op. Het kan 2 weken duren voor je resultaat ziet.


Ingrediënten
  • 1/2 cup olijfolie
  • 15 gram cayennepoeder (let op: veel supermarkten verkopen geen pure cayennepoeder, dus haalt dit bij een biologische winkel of via deze website)
  • 14 gram bijenwas 
  • Optioneel: enkele druppels essentiële olie naar keuze
Benodigdheden

Giet de olijfolie in een smeltpannetje en meng er het cayennepoeder doorheen.

Verwarm vervolgens de olie met de cayennepoeder op een laag vuur gedurende 20 minuten. Wanneer de 20 minuten verstreken zijn draai dan het vuur uit en laat de olie ongeveer 20 minuten afkoelen. Zet het vuur weer aan en herhaal het proces gedurende 2 á 3 uur.

Wanneer de cayenne goed in de olijfolie is getrokken zeef het dan door een kaasdoek. Bewaar de olie en gooi het poeder weg.

Verwarm vervolgens in een pannetje de bijenwas en laat het volledig smelten. Wanneer de bijenwas gesmolten is roer er dan de olie door. Dit kan een beetje gaan stollen, maar blijf het roeren tot alles mooi samengesmolten is.

Haal het van het vuur en druppel er, als je dit gebruikt, dan snel de essentiële olie door en giet alles vervolgens in de potjes naar keuze.

Zodra de zalf begint af te koelen zal het het gaan stollen. Laat de potjes met de zalf afkoelen zonder de deksels op de potjes te doen. Zodra alles volledig is afgekoeld kun je er de dekseltjes opdoen en de potjes labelen.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.