Vitamine C Power Thee Melange

zaterdag, november 18, 2017

Hoewel ik altijd wel mijmer dat ik niets heb met de winter en niet kan wachten tot het weer lente is (mijn favoriete seizoen), vind ik het stiekem best knus dat het het alweer zo vroeg donker en laat licht wordt. Ook hou ik ervan mijn huisje gezellig te maken met brandende kaarsjes, wierrookje aan, openhaardje aan, lekker een boek lezen op de bank met een dekentje en de katjes op schoot, of lekker mijn favoriete series kijken terwijl het buiten stormt. Ook kan ik genieten van een fikse herfst- of winterwandeling in de avond waarbij ik uitgewaaid en wel op de bank neerplof met een hete kop thee en een goede film. Ja, dat zijn toch wel de momenten dat ik geniet van de winter.

De R zit inmiddels alweer een poosje in de maand en volgens grootmoeders wijsheid is dat de tijd dat je naar extra vitamientjes moet grijpen. Een wijsheid die ik altijd van harte opvolg, daar ik zo iemand ben die altijd als eerste gegrepen wordt zodra er weer een virusje in de lucht hangt. De meeste mensen grijpen naar de Davitamon pilletjes, maar ikzelf val liever terug op mijn geliefde kruiden waar ik geneeskrachtige theemelanges mee maak.

Een van mijn favoriete theerecepten om de winter enigszins zonder snotteren door te komen is deze Vitamine C Power Thee Melange. Ik ben echt zo verlíéfd op de prachtige kleuren van deze theemelange, welke ook nog eens boordevol vitamine C zit. Zodra de winter in aantocht is maak ik een grote batch van deze melange en zet er gedurende de winter elke ochtend een pot van en waarbij ik een flinke schep van de kruidenmelange in het kruidenfilter van de theepot doe. (Trouwens, ben jij nou ook zo'n fan van geneeskrachtige kruidenthee's dan is zo'n theepot met kruidenfilter echt een uitkomst!)

Deze melange bevat echte vitamine C bommetjes, zoals rozenbottels, hibiscus, citroenmelisse, paardenbloem, rozen en gedroogde vlierbessen. De thee heeft een ietwat zurige smaak door de hibiscus. Als je hier niet aan kunt wennen kun je wat zoetmiddel naar keuze toevoegen.

Rozenbottels bevatten tot wel 30% meer vitamine C dan een sinaasappel, maar bevatten ook flavonoïden, betacaroteen, mineralen en catechine welke allemaal bijdragen aan het versterken van ons immuunsysteem. Ook werken rozenbottels uitstekend tegen artrose en artritis, bloedarmoede en ter ondersteuning bij zwangerschap of borstvoeding.

De gedroogde bloemen van de Hibiscus bevatten een hoog gehalte aan vitamine C en veel antioxidanten. Hibiscus wordt vaak ingezet bij een te hoge bloeddruk en om vrije radicalen in ons lichaam te neutraliseren. Gebruik geen Hibiscus tijdens de zwangerschap, of als je last hebt van een oestrogeendominantie.

Citroenmelisse is één van mijn favoriete kruiden. Ik ben zo ontzettend dol op de geur en de frisheid ervan! Citroenmelisse is goed voor heel veel dingen. Het bevat vitamine C, maar onder andere ook betacaroteen, fenolzuren en vitamine E. Citroenmelisse wordt voornamelijk ingezet bij spijsverteringsklachten, nerveuze hartkloppingen, rusteloosheid, overspanning, stress, menstruatiekrampen en een overactieve schildklier.

Paardenbloemen zijn ontzettend rijk aan voedingsstoffen en er wordt dan ook vaak geadviseerd om zoveel mogelijk verse paardenbloemen te eten. De bladeren zijn heerlijk door een salade of in een smoothie. Paardenbloem bevat de vitamines C, B1, B2, B3, maar ook calcium, magnesium en zink. Eet verse paardenbloem het liefst in de lente, daar het in de zomer algauw bitter is. In de koudere maanden val ik altijd terug op gedroogde paardenbloem en welke ook in deze thee is verwerkt.

Paardenbloem wordt veelal ingezet bij spijsverteringsproblemen, galblaasaandoeningen, jicht, eczeem, acne, reumatische aandoeningen, vermoeidheid, bloedarmoede, vermoeidheid en constipatie.

Vlak voor de koude seizoenen beginnen haal ik altijd een voorraadje vlierbessen in huis. Vlierbessen worden al eeuwenlang medicinaal ingezet tegen allerlei kwalen. In de eerste plaats is het een goed medicijn om griep en verkoudheid te bestrijden.

Vlierbessen bevatten anthocyanen, welke zelfs gezonder zijn dan dan vitamine.

Ingrediënten Vitamine C Power Thee Melange
  • 2 delen gedroogde citroenmelisse
  • 1 deel gedroogde rozenbottels
  • 1 deel gedroogde hibiscus
  • 1 deel gedroogde paardenbloem
  • 1/2 deel gedroogde rozen blaadjes 
  • 1/2 deel gedroogde vlierbessen

Meng alle ingrediënten goed door elkaar en doe het in een weckpot. 
Doe een eetlepel van de melange in een thee ei of theezakje en laat het minimaal 20 minuten trekken.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.