Kruidenlimonades

donderdag, november 09, 2017

Toen ik mij jaren geleden begon te verdiepen in kruiden en hun geneeskracht wilde ik natuurlijk meteen zoveel mogelijk kruiden implementeren in mijn leven om er zoveel mogelijk profijt van te hebben. Maar dat was nog best lastig gezien de enorme hoeveelheid kruiden die we tot onze beschikking hebben die allemaal met hun eigen geneeskrachtige eigenschappen komen en waarbij heel veel verschillende kruiden ook nog eens goed zijn voor dezelfde symptomen. Ik zag dus op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer; ik kon natuurlijk maar een bepaald aantal koppen geneeskrachtige kruidenthee op een dag drinken en ik kon ermee koken om op die manier de gezondheid die kruiden ons bieden in mij op te nemen. Maar ik wilde meer, want voor een effectief gebruik van geneeskrachtige kruiden geldt hoe meer, hoe beter. Kruiden werken het best wanneer ze dagelijks voor een lange periode genomen worden.

Ik ben er toen eens goed voor gaan zitten en begon met het maken van notities over welk kruid duidelijk een positief effect had op mijn lichaam en geest (ieder mens is anders, dus ieder kruid kan weer een andere uitwerking hebben op iemand) en welke niet. Ik begon met die kruiden zelf kruidenmengsels te maken die ik gebruik als kruidenthee (ook wel tisane genoemd), en naarmate de tijd verstreek begon ik steeds creatiever te worden in het gebruiken van kruiden in mijn dagelijkse leven.

Naast dat ik kook met kruiden, ze gebruik als thee of in natuurlijke verzorgingsproducten, drink ik ze ook graag als een kruidenwater of limonade. Beide zijn in een handomdraai gemaakt, gezond en erg lekker. Ik vind dit een hele fijne manier om het beste van kruiden binnen te krijgen. Ook kun je het aanpassen naar de situatie of seizoenen: gebruik bijvoorbeeld koriander in de zomer om af te koelen en gebruik in de koudere maanden bijvoorbeeld rozemarijn of tijm. Gebruik bij een zware maaltijd pepermunt, en brandnetel tijdens hooikoorts.

Je kunt eindeloos variëren met kruidenwaters en limonade; voeg er fruit of groenten aan toe of zoetmiddel als agave, siropen en (plantaardige) honing.

Voor enkel het kruidenwater meng je simpelweg 2 cups kruiden met 2 cups water.

Hieronder mijn 3 favoriete kruidenlimonades. Andere kruiden die ik vaak gebruik in limonades zijn bijvoorbeeld salie, citroenmelisse en oregano. Varieer er op los zou ik zeggen! :-)

Koriander Limonade
 • 2 cups koriander (met of zonder steeltjes)
 • 2 cups water
 • 1/4 cup citroensap 
 • 2 eetlepels zoetmiddel (zelf gebruik ik in deze paardenbloemhoning)
 • 1/4 theelepel zout
Blend de ingrediënten in een blender en giet het in een glazen fles met een trechter. Je kunt de pulp van de koriander eruit filteren als je dit wilt.

De koriander werkt ontgiftend en is verkoelend op een warme zomerdag door de verkoelende eigenschappen ervan.


Munt Limonade 
 • 2 cups munt bladeren
 • 2 cups water
 • sap van 1 á 2 limoenen
 • 2 eetlepels zoetmiddel naar keuze 
 • 1/4 theelepel zout
 • stukje verse gember
Blend de ingrediënten in een blender en giet het over in een glas of glazen fles. Je kunt eventueel de pulp eruit filteren, maar het is niet nodig.

De munt en gember hebben beiden een goed uitwerking op de maag en spijsvertering. Drink er een glaasje van na een zware maaltijd.


Rozemarijn Limonade
 • 1/2 á 1 cups rozemarijnblaadjes
 • 2 cups water
 • 1/4 cup citroensap
 • zoetmiddel naar keuze (denk bijvoorbeeld aan ahornsiroop, agave of vlierbessensiroop)
 • 1/4 theelepel zout
Blend alle ingrediënten in een blender. Filter eventueel het pulp er uit.

De rozemarijn limonade zal niet bij iedereen in de smaak vallen door zijn sterke en aardse smaak. Ik ben er dol op en niet in de laatste plaats vanwege de geneeskracht van rozemarijn. Al in de 13e eeuw werd er rozemarijnwater gedronken, namelijk door koningin Elisabeth van Hongarije. Elisabeth dronk het dagelijks en claimde dat het rozemarijnwater haar mooi maakte; en dat zou best nog weleens kunnen kloppen aangezien rozemarijn goed is voor de huid. Het bevat veel antioxidanten en het helpt tegen huidkanker.

Ook werkt rozemarijn stimulerend voor de hersenen, lost het slijm op en verbetert het je spijsvertering.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.