Geroosterde ui met plantaardige tijmboter en citroenrasp

donderdag, november 30, 2017

Wellicht dat je een beetje vreemd opkeek toen je zag dat deze uien nog in hun schil zaten, maar klik niet meteen weg, want wat is dit lekker én gezond!

Net zoals bij aardappelen zit het meest voedzame deel van de ui nèt onder de schil en is het eigenlijk zelfs zo dat de schil van de ui nog veel voedzamer is dan de ui zelf daar de schil meer antioxidanten bevat. De meest krachtige antioxidant van de ui is quercetine en dit is goed voor een tal van dingen. Zo werkt quercetine preventief tegen kanker, verlaagt het infecties, brengt het de bloeddruk in balans, en reduceert het een te hoog cholesterol.

Dit receptje is geïnspireerd op de geroosterde uien met salieboter in het prachtige kookboek Recipes from The Herbalist's Kitchen van Brittany Wood Nickerson. Helaas geen vegetarisch/plantaardig kookboek, maar veel van de recepten zijn redelijk makkelijk aan te passen met wat creativiteit. Het originele recept bevat bijvoorbeeld geen plantaardige boter, en in plaats van salie koos ik voor verse tijm.

De uien zijn na het roosteren gemakkelijk uit hun schil te halen, maar tijdens het roosteren wordt de schil zo zacht dat hij gemakkelijk te eten is. De schrijfster van het boek eet de uien met schil en al en zo ook ikzelf.

Ingrediënten
4 porties 
  • 6 kleine of middelgrote uien (gele of rode, of misschien wel beide?)
  • 8 eetlepels plantaardige boter
  • 2 tot 3 eetlepels fijngehakte verse tijmblaadjes
  • 1 theelepel fijngeraspte citroenschil
  • 1/4 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 1/4 theelepel zout

Verwarm de oven voor op 190°C.

Verwijder de buitenste laag van de uienschil, maar laat het meerendeel van de schil zitten.

Snijd de uien in de lengte door midden en plaats ze met de opengesneden kant naar boven op een bakplaat. Rooster ze voor 30 minuten onafgedekt.

Wanneer de 30 minuten voorbij zijn, dek de uien dan af (bijvoorbeeld met aluminiumfolie) en rooster ze vervolgens nog eens 30 minuten.

Terwijl de uien roosteren, meng dan de tijm met de plantaardige boter, citroenrasp, peper en zout en roer het goed door elkaar.

Wanneer de uien klaar zijn met roosteren zijn ze zacht en sappig; zowel de ui als de schil. Je kunt de schil nu gerust eten, maar mocht je dit niet willen dan kun je de uien er makkelijk uit prikken met een vorkje.

Doe op elke ui 1 á 2 theelepels tijmboter.

De rest van de tijmboter kun je tot 5 á 7 dagen in de koelkast bewaren.

Dit recept is heerlijk te combineren met een soepje.
 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.