Verkoudheidsthee van Juliette de Baïracli Levy

donderdag, oktober 19, 2017

Één van mijn grootste inspiratiebronnen in de wereld van de kruidengeneeskunde is toch wel de zeer geliefde herborist Juliette de Baïracli Levy. Juliette had het leven waar ik van droom. Voordat ik overga op het recept van deze thee, laat me eerst wat meer vertellen over deze prachtige vrouw die vol wijsheid over kruiden zat, pionier van de holistische diergeneeskunde is, en die haar tijd ver vooruit was met haar vegetarische eetpatroon, maar ook in haar strijd tegen dierenleed en de vervuiling van de aarde.

Juliette, geboren in 1912, was van Turks/Egyptische afkomst maar is geboren en groot gebracht in het koude, natte Manchester in Engeland. Ze wist al op jonge leeftijd dat ze dierenarts wilde worden nadat ze haar eerste puppy door ziekte kwijtraakte. Ze was gefrustreerd en verdrietig dat ze het beestje niet kon helpen. Zo gezegd, zo gedaan; Juliette ging studeren voor dierenarts aan de Universiteit in Manchester en Liverpool. Echter, na twee jaar vond ze dat ze niet leerde wat ze graag wilde, namelijk het beter maken van dieren. Ze besloot te stoppen met de opleiding en bedacht zich dat ze het beter maken van dieren het beste kon leren van de mensen die het dichtst bij hun dieren staan: het nomadische Roma volk.

In de jaren '30 reisde Juliette mee met de Roma en leerde van hen allerlei wijsheden over geneeskrachtige kruiden en natuurlijke diergeneeskunde; van hen leerde ze ook het hondenras kennen dat ze haar hele leven zou koesteren en houden en ook zou fokken: de Afghaanse windhond. Ze reisde met de Roma en haar honden onder andere door Turkije, Noord-Afrika, Israel en Griekenland. Kruiden- en diergeneeskunde lag Juliette; zo redde Juliette bijvoorbeeld eens een kudde van 300 schapen welke op sterven na dood waren. Menig dier dat opgegeven was kon gered worden door Juliette.

Juliette haalde veel inspiratie uit de intelligentie van de natuur en de wilde dieren. Het bleef haar haar hele leven verwonderen hoe gezond de dieren in het wild waren. Ze begon ze te bestuderen om uit te vinden wat het precies was waardoor wilde dieren zo goed konden overleven. Ze merkte op dat dat voornamelijk door twee dingen kwam: vasten en een "raw" dieet bestaande uit veel groenvoer. Juliette paste dit toe op haar eigen dieren en ontwikkelde het Natural Rearing dieet dat vele zieke gedomesticeerde dieren weer tot gezondheid bracht. Ze begon hier in de jaren '40 boeken over te schrijven. Uiteindelijk heeft ze in totaal 24 boeken geschreven, gaande over dierenwelzijn, kruidenrecepten en wijsheden, boeken over haar tijd bij de Roma, en boeken over haar reislustige leven. Veel van de boeken worden niet meer herdrukt, dus ben je een kruidenliefhebber en heb je de kans een van haar boeken op de kop te tikken: doen! Ze bezitten een rijkdom aan wijsheid en nuttige informatie over geneeskrachtige kruiden die ze geleerd heeft van de nomaden.

Juliette zelf was bijna haar hele leven vegetarisch in een tijd waarin dat nog vrij ongewoon was, en voedde ook haar twee kinderen zo op vanaf hun geboorte. De dierlijke producten die ze gebruikte kwamen van haar eigen bijen, schapen en koeien (koeien waren overigens haar favoriete dieren). Elk dier, hoe klein ook, werd gekoesterd en liefdevol toegesproken door Juliette.Want dat Juliette een bijzondere, liefdevolle vrouw was met een immense liefde voor dieren en de natuur werd niet alleen opgemerkt door mensen. Ook dieren waren zeer tot haar aangetrokken en zo gebeurde het met regelmaat dat wilde vogels en dieren zomaar bij haar kwamen zitten.

Juliette bleef haar hele leven strijden voor het welzijn van dieren, bleef mens en dier genezen met haar kruidenrecepten, en reisde ze tot op late leeftijd nog regelmatig van plek naar plek - maar ze verliet haar woning en tuin alléén als ze zéker wist dat de volgende bewoner iemand was met een liefde voor de planten die ze in haar tuin had staan. Haar planten en kruiden die ze zo zorgvuldig verzorgden zag ze als haar kinderen.

Juliette overleed in 2009 op 96 jarige leeftijd (en dat ze een hoge leeftijd zou bereiken wist ze zelf al door haar lange levenslijn op haar handpalm).

"There remains in every human soul the love of the wild and the wilderness, and this feeling is yet stronger in animals."

Onlangs kreeg ik weer een uitnodiging van mijn huisartsenpraktijk om deze maand de jaarlijkse griepprik te halen. Dit deed me realiseren dat we inmiddels alweer over de helft van oktober zijn en dat ik inderdaad overal om mij heen mensen hoor kuchen, niezen, snotteren, en ook ikzelf ben daar helaas niet van gevrijwaard. Mijn lichaam is slap, futloos, en merk ik de opkomst van een naar hoestje en wat pijn rondom het gebied van mijn longen. Mijn lichaam verdiend wat hulp en tja... wat beter dan de zeer bekende thee tegen verkoudheid van Juliette de Baïracli Levy.

Er zijn vele varianten van deze thee in omloop sinds Juliette hem bedacht, en deze versie werkt voor mij het meest effectief tegen verkoudheid. De basis van deze thee bevat vlierbloesem, gedroogde rozenbottels, pepermunt en duizendblad. Vaak wordt in deze combinatie ook wat honing gebruikt. Maar eet je geheel plantaardig, vervang dit dan voor paardenbloemhoning.

Vlierbloesem heeft een zweetdrijvende werking en wordt dus vaak ingezet bij griep, en ook de proteïne in de vlier zijn handig bij het verslaan van infecties en het verhogen van de weerstand. Vlier is antiseptisch en weert virussen. Ook is vlier slijmoplossend en wordt daardoor ingezet tegen een droge hoest en verkoudheid. Rozenbottels bevatten zeer veel vitamine C en zijn om deze reden in te zetten ter preventie van griep en verkoudheid. De flavonoïden in de rozenbottels remt tevens ontstekingen. Pepermunt werkt erg effectief tegen bijholtenontsteking en een verstopte neus. Pepermunt verdunt het slijm en verdwijdert overtollig slijm uit het lichaam. Duizendblad werkt ook versterkend bij griep, werkt vochtafdrijvend en gaat verkoudheid tegen.

Zelf kun je daar nog het een en ander aan toevoegen zoals bijvoorbeeld verse gember (is verwarmend en stopt rillen) of verse rozemarijn. Ik koos voor verse rozemarijn (wat Juliette de Baïracli Levy's favoriete kruid was overigens). Rozemarijn werkt uitstekend tegen vermoeidheid en is ook een goede bondgenoot in het verslaan en voorkomen van griep en verkoudheid.

Verse of gedroogde kruiden?
Vaak krijg ik de vraag wat nou beter is: verse of gedroogde kruiden, of werkt het allebei hetzelfde? Op de laatste vraag is het antwoord: nee, het werkt niet hetzelfde.

Kruiden zijn rijk aan krachtige oliën welke ook nog aanwezig zijn wanneer de kruiden gedroogd zijn. Een kruidenthee gezet van gedroogde kruiden bevat vaak meer vitaminen en mineralen dan een thee gezet van verse kruiden; dit komt omdat het proces van het drogen van de kruiden de celwand openbreekt en de bestanddelen van de plant beter opgenomen kunnen worden door het water. Het wordt dus algemeen aangenomen dat gedroogde kruiden beter zijn.

Ikzelf gebruik dan ook voornamelijk gedroogde kruiden -met uitzondering bij het koken waarbij ik zo goed als altijd verse kruiden gebruik- in een kruidenthee of ander geneeskrachtig kruidenrecept maar zo nu en dan ook de verse, zoals in het geval van deze thee. Verse kruiden, vooral wanneer ze in de zon hebben gestaan, hebben een heerlijke levendige, sterke smaak en geur waar ik heel erg van hou (en welke verminderen bij gedroogde kruiden). En, eerlijk is eerlijk, mijn oog wil ook wat: ik vind verse kruiden ook gewoon mooi staan in een doorzichtige mok!


Ingrediënten Verkoudheidsthee van Juliette de Baïracli Levy
voor 2 mokken (verdubbel de ingrediënten voor meer)
  • 1/2 cup gedroogde vlierbloesem
  • 1/4 cup gedroogd duizendblad en bloem
  • 2 eetlepels gedroogde rozenbottels
  • 2 eetlepels gedroogde pepermunt
  • optioneel: vers takje rozemarijn. Maar denk ook eens aan verse gember, basilicum, citroengras, oregano, tijm, peterselie.
Meng de ingrediënten goed en doe het in een thee-ei of theezakje. Giet er kokend water over en laat het minimaal 15 á 20 minuten trekken. Hoe langer het trekt hoe beter. Drink het zo heet als dat je het kunt hebben en drink 4x per dag een kop. Zelf zet ik een thermoskan zodat ik er de hele dag wat van kan drinken.Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.