Hazelnoot-Rozenkoekjes met Tasmaanse bergpeper

vrijdag, oktober 13, 2017

Oké... ze zien er misschien niet zo héél mooi uit, maar lekker (en een tikkeltje romantisch) zijn ze wel!

Vandaag tijdens mijn wandeling ontpopte dit ideetje voor koekjes zich in mijn hoofd. Echt een revolutionair recept is het niet, daar ik redelijk het basisrecept voor shortbread koekjes heb aangehouden, maar ik heb er natuurlijk wel mijn eigen draai aan gegeven.

Ik probeer mijn leven altijd zoveel mogelijk met geneeskrachtige kruiden te verweven want, hoe meer hoe beter (kruiden zijn namelijk het meest effectief wanneer je ze veelvuldig en langdurig gebruikt). Ik gebruik kruiden in zelfgemaakte huid & haarproducten, voor een geneeskrachtige thee, infusies, tincturen, kompressen, et cetera, en dus ook in de keuken.

Ik vind het echt een avontuur om recepten te ontwikkelen en maken met kruiden anders dan de "gewone keukenkruiden" die bijna elk huishouden wel kent (en welke óók prachtige geneeskrachtige eigenschappen bezitten overigens!)

Deze koekjes bevatten o.a. rozenblaadjes, hazelnoten, sinaasappelrasp en Tasmaanse bergpeper. Over die laatste ga ik je straks wat meer uitleggen!

Rozen staan bekend als de koningin der bloemen en als je ze ziet is dat natuurlijk ook helemaal niet vreemd. Geen bloem is zo geliefd als de roos. Maar afgezien van het feit dat ze mooi zijn, zijn er ook een heleboel geneeskrachtige eigenschappen toe te dichten aan de roos. Zo werkt de roos bijvoorbeeld stressverlagend, draagt ze bij aan een goede gezondheid voor het hart, is ze goed voor wondgenezing, bij verkoudheid en griep, rouwverwerking, reumatische artritis, en verlaagt ze symptomen van PMS.

Belangrijk: gebruik nooit rozen van een bloemist voor consumptie; deze zijn vrijwel altijd bespoten met pesticiden.

Tasmaanse bergpeper

Ik ben een liefhebber van peper, altijd al geweest (vandaar ook de naam Thyme & Pepper ;-)). Ik vind het bijzonder hoe veelzijdig de peper is en hoe verschillend de smaken zijn. Zo heb je groene peper, rode peper, zwarte peper en witte peper, en dit komt allemaal van één en dezelfde plant maar zijn op een andere manier bereidt.

De peper in dit receptje is de Tasmaanse bergpeper. Een vrij luxe peper, en om deze reden gebruik ik hem dan ook spaarzaam. Maar wat is hij lekker en bijzonder zeg!

De Tasmaanse bergpeper komt enkel in Australië voor waar hij nog steeds op veel plaatsen in het wild groeit. De aboriginals gebruiken de bladeren van de Tasmaanse bergpeper al eeuwen voor geneeskrachtige doeleinden. Tegenwoordig staat de Tasmaanse bergpeper bekend als een populaire "bush food." In Australië wordt deze peper voornamelijk gebruikt in marinades.

Wanneer je de Tasmaanse bergpeper proeft zul je merken dat hij in het begin wat zachtzoetig proeft, maar daarna overgaat in een intense scherpte en warmte. Hij is o.a. erg goed te combineren met rood fruit, en haalt de zoete smaak van gerechten prachtig naar boven. Dat is onder meer de reden dat ik hem in dit receptje heb gebruikt; het geeft enigszins een verrassingselement aan de koekjes, vind ik. Maar gebruik niet teveel!

Heb je geen Tasmaanse bergpeper, dan voldoet een andere peper ook. Denk bijvoorbeeld aan Szechuan of Timut. Of natuurlijk gewoon versgemalen zwarte peper.

Ingrediënten

  • 1 cup plantaardige boter, op kamertemperatuur
  • 1 1/4 cup bloem
  • 1/2 cup bruine basterdsuiker (vervang dit voor een banaan als je geen suiker wilt gebruiken)
  • 1/4 cup gehakte hazelnoten (maar denk ook eens aan pistache, amandelen of macadamia)
  • 1 theelepel (of meer) sinaasappelrasp
  • 3 eetlepels gedroogde rozenblaadjes (of misschien wel lavendel? Hibiscus?)
  • snufje kardemom
  • snufje zout
  • snufje versgemalen Tasmaanse bergpeper 

Verwarm de oven voor op 190C.

Meng de plantaardige boter, sinaasappelrasp, kardemom en suiker.
Voeg er de hazelnoten, rozenblaadjes, zout, peper en bloem aan toe.
Meng tot je een goed, kneedbaar deeg hebt.

Pluk steeds wat van het deeg en rol de stukjes deeg plat tot om en nabij 1 cm dikte.

Leg de koekjes op een bakrooster bekleed met bakpaper en zet ze in de oven voor ongeveer 15 minuten.

Laat de koekjes wanneer ze klaar zijn geheel afkoelen.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.