Cleansing Grains + Plantaardig gezichtsmasker


Ik las voor het eerst over Cleansing Grains in het onwijs leuke boekje Herbs for Natural Beauty van geliefd herborist Rosemary Gladstar. Ik werd erg enthousiast van wat ik las (in het boekje en op internet) over de Cleansing Grains, welke Rosemary Miracle Grains noemt, en besloot het eens te proberen. Sinsdien heb ik nooit meer wat anders gebruikt voor mijn gezicht.

Ik heb echt een problematische, zeer gevoelige huid -zeker in de koudere maanden- welke maar amper reguliere verzorgingsproducten kan verdragen, en dus heb ik jaren geleden besloten enkel en alleen nog maar natuurlijke producten te gebruiken voor mijn gezicht, en dit maak ik voornamelijk allemaal zelf -of ik koop natuurlijke gezichtsverzorging via een kruiderij zoals Erica Kruiderijen. Ik vind het belangrijk om te weten wat ik op mijn gezicht smeer, en niet in de laatste plaats vind ik het ook belangrijk te weten dat er geen dierenleed aan te pas komt.

 Wat ik zo leuk en fijn vind aan de Cleansing Grains, is dat ze zo multifunctioneel zijn. Je kunt ze gebruiken als reiniging voor je gezicht, maar ook als een gezichtsmasker of een scrub. Handig toch?

Cleansing Grains reinigt, verwijdert dode huidcellen en voedt de huid.


In de Cleansing Grains zit witte klei, havermout, rozenblaadjes, lavendelbloemen en amandelen. Maar wat zo leuk is, is dat je er een geheel eigen receptje van kunt maken dat speciaal is afgestemd op de behoefte van jouw huid. Zo kun je er bijvoorbeeld vitamine E aan toevoegen, wat kokosrasp, maar ook andere soorten kruiden zoals kamille, driekleurig viooltje, calendula en zelfs zeewier. Ook kun je er wat druppeltjes essentiële olie naar keus in druppelen (daarna wel weer goed mengen). De opties zijn eindeloos.

De witte klei (ook wel Kaolin genoemd) in dit recept is zeer goed voor een gevoelige huid, het reinigt het gezicht en de poriën, ontgift de huid, werkt helend voor de beschadigde huid, en vermindert huiduitslag.

Tip: hoewel witte klei te verkrijgen is bij natuurwinkels, kun je het goedkoper krijgen bij een winkel dat producten verkoopt voor beeldhouwen en boetseren.

Havermout is ook ontzettend goed voor je huid. Er zijn vele studies naar gedaan en het bewijs liegt er niet om. Havermout verlicht jeuk en een branderig gevoel; iets waar ik zelf al gauw last van heb in de wintermaanden. Ook werkt het versterkend voor je huid.

De Cleansing Grains zijn erg makkelijk te maken en ze werken ontzettend goed. Ik ben er reuze enthousiast over en ik hoop dat jij dat ook wordt!

Ik gebruik een klein schelpje als schepje! En een grotere schelp om de Cleansing Grains te mengen met wat water.

Ingrediënten Cleansing Grains
  • 1 cup havermout, fijngemalen
  • 2 cups witte klei
  • 1/4 cup amandelen, fijngemalen
  • 1/8 cup rozenblaadjes, fijngemalen
  • 1/8 cup lavendelbloemen, fijngemalen
Combineer alle ingrediënten goed. Zelf bewaar ik het grootste gedeelte in een grote apothekerspot in mijn kruidenpantry, maar doe ik ook wat in een klein potje (met zelfgemaakte labels) die ik voor het gemak in de badkamer zet om er elke dag wat van te kunnen gebruiken. Deze vul ik bij zodra hij leeg is.

Om de Cleansing Grains te gebruiken: meng twee theelepeltjes Cleansing Grains met een beetje water om een papje te maken. Zorg dat het niet te dun wordt, maar ook niet te dik. Breng het aan op je gezicht en masseer het zachtjes in. Was het vervolgens af met warm water.

Tip: voor het malen van de ingrediënten kun je een koffiemolen gebruiken, maar deze moet wel helemaal schoon zijn, en gebruik deze enkel voor kruiden omdat anders je Cleansing Grains naar koffie ruiken en vice versa. Het makkelijkste is om een elektrische koffiemolen of een kruidenmolen te gebruiken. Maal alles tot een zanderig textuur, maar laat bij de rozen en lavendelbloemen nog wat "gruis" over; deze werken namelijk als een zachte scrub.

Ingrediënten Cleansing Grains gezichtsmasker
  • 2 theelepels Cleansing Grains 
  • 2 theelepels ongezoete kokosmelk of plantaardige kokosyoghurt
  • Optioneel: paardenbloemhoning (makkelijk zelf te maken)
  • Optioneel: een druppeltje essenstiële olie

Meng de ingrediënten in een kom (of schelp zoals ik doe ;-)) en masseer het zachtjes in je huid. Laat het masker vervolgens 10 tot 15 minuten zitten.Was daarna je gezicht met warm water.

Tip: om de huid helemaal te verwennen spray je na het masker wat biologisch puur rozenwater op je gezicht en eindig je met een lekkere dikke créme (maar smeer de créme niet te dik op, want je huid moet nog wel kunnen ademen). Zelf gebruik ik graag de avocado nacht- of kamille dagcréme van Erica Kruiderijen.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.