Knapperige Pita Bites met Brandnetel-dukkah

zaterdag, september 30, 2017

Hoewel het gisteren heerlijk weer was met 22 graden, is het vandaag volop herfstweer; druilerig, nat, grijze lucht. De herfst vind ik prachtig met al zijn kleur, maar dit druilerige weer mogen we wat mij betreft best overslaan. Door mijn hoogsensitiviteit heeft het weer best veel invloed op mijn stemming, en een grijze herfstdag maakt me dan algauw wat somber. Echt een herfstdipje dus. En wat is daar een betere remedie voor dan een warme deken, kop thee, goed boek en comfort food?! Niet veel, vind ik.

Na een stevige herfstwandeling heb ik vaak niet zo heel veel zin om uitgebreid in de keuken te staan koken en val dan dus ook gauw terug op simpele maar smaakvolle en verwarmende recepten. Dit receptje is niet zozeer wat je noemt comfort food, maar gaat er wel heel goed mee gepaard.

Ik ben een groot liefhebber van de oud-Egyptische specerijen blend Dukkah (en heb hier al eerder een recept van geplaatst) en maak dan ook altijd graag een voorraadje ervan. Deze variant is echter een klein beetje anders: het bevat namelijk brandnetel. Dit recept voor brandnetel-dukkah is geïnspireerd op het receptje uit het fantastische kookboek "Alchemy of Herbs", van Rosalee de la Forêt, die dit jaar is uitgekomen en wat al vrijwel meteen één van mijn favoriete kookboeken van dit jaar is geworden. Het is een dik boek met interessante recepten dat gebruik maakt van geneeskrachtige kruiden in alledaagse recepten; denk hierbij aan een pesto van paardenbloem, rozemarijn tapenade, en een paté van kurkuma en pompoen. Klinkt lekker toch?

Ik besloot de brandnetel-dukkah van Rosalee te combineren met mijn éigen recept voor Dukkah, en wat was het heerlijk! Ik besprenkelde het over in stukjes gesneden pita, welke ik roosterde in de oven en at met een heerlijk herfst waardige verwarmende, rustieke soep. Het is in een handomdraai gemaakt en zó lekker!

Geen zin om zélf Dukkah te maken? In de winkel kun je kant-en-klare krijgen die ook erg lekker zijn.


Ingrediënten Brandnetel-dukkah 
2 cups
  •  1 cup hazelnoten
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 1/3 cup heel korianderzaad
  • 3 eetlepels heel komijnzaad
  • 2 theelepels gedroogde munt
  • 1/2 cup gedroogde brandnetel
  • 1/4 cup gedroogde peterselie
  • 1 theelepel grof Keltisch zeezout
  • 1/2 theelepel versgemalen peper

Verhit een koekenpan en rooster er de hazelnoten in tot deze goudbruin en geurig zijn, ongeveer 5 á 10 minuten. Blijf de pan regelmatig bewegen om aanbranden te voorkomen. Zet opzij en laat geheel afkoelen.

Rooster vervolgens de sesamzaadjes ongeveer 5 minuten. Blijf de pan bewegen om aanbranden te voorkomen. Zet opzij en laat afkoelen.

Doe vervolgens de korianderzaad, komijnzaad en munt in de koekenpan en rooster ze voor ongeveer 2 á 3 minuten. Laat afkoelen.

Wanneer de noten en de specerijen zijn afgekoeld, meng alle ingrediënten (inclusief de brandnetel, peterselie, zout en peper) dan in een food processor of een vijzel en maal het. Ikzelf houd van wat grovere stukjes in mijn specerijenblend, maar je kunt zelf kiezen wat je het prettigst vindt. 

Ingrediënten pita broodjes 
  • Pita broodjes (ik gebruik er voor 2 personen meestal 4). 
  • 1/2 cup olijfolie
  • 2 eetlepels brandnetel-dukkah

Verwarm de oven voor op 190C.

Snijd de pita broodjes in 8 stukken en verdeel over een bakrooster bekleed met bakpapier.

Meng de olijfolie met 2 eetlepels brandnetel-dukkah en bestrijk er de pita bites aan beide kanten mee.

Doe de pita bites in de oven voor 12 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Heerlijk bij een verwarmende soep!






Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.