Geroosterde aardappel-knoflooksoep

zondag, september 10, 2017

Ik had graag nog wat langer van de zomer willen genieten, en nou ja, dan toch op z'n minst een fijne nazomer willen hebben! Toch lijkt het erop dat die er niet gaat komen. Ik heb zelfs al één dag deze week de kachel aan gehad, en gisteren hadden we hier in Zutphen zelfs hagel!

Mijn lichaam reageert altijd hevig op de overgang van de zomer naar de herfst, en dit jaar is dat niet anders. Ik weet me nooit zo goed raadt wat ik in die overgang nou precies aan moet, en ben toch altijd wat rillerig. Ik drink daarom dan ook graag hete koppen thee, verwarmende maaltijden, en geniet ik van rustieke soepen.

Elk jaar, vlak voordat de herfst begint, pak ik er mijn notitieboekje vol eigen receptjes bij en probeer ik wat nieuws en lekkers te ontwikkelen, en dan met name soepen. De soep van deze blogpost is er daar één van.

Van onze lieve buurvrouw kregen we onlangs een enorme zak aardappelen; iets wat we eigenlijk zelden eten, tenzij het zoete aardappelen zijn. Maar we hebben er tot nu toe dankbaar gebruik van gemaakt, en kwamen de aardappelen goed van pas voor dit recept.

Ikzelf koos ervoor om de soep af te maken met tempeh blokjes gemarineerd in ketjap. Maar gebruik dat wat jou lekker lijkt.


Ingrediënten voor 4 personen
  • 2 grote aardappelen, in blokjes gesneden
  • 1 sjalotje, in kwarten gesneden
  • 5 tenen knoflook
  • 1 theelepel grof Keltisch zeezout
  • snufje gerookte penja peper
  • 1 takje verse salie
  • 1 eetlepel gerookte olijfolie, + meer voor later
  • vegetarische vleesvervanger; denk hierbij aan tempeh of tofu. Ik gebruikte deze.

Verwarm de oven voor op 200C en breng een pan met 1 liter water en een blokje groentebouillon aan de kook.

Meng de aardappelen, het sjalotje, en de tenen knoflook met 1 eetlepel gerookte olijfolie. Besprenkel het met 1 theelepel grof Keltisch zeezout. Rooster het geheel ongeveer 40 minuten in de oven.

Wanneer de aardappelen klaar zijn en het water kookt, doe het dan beide in een blender. Als de blender niet groot genoeg is, werk dan in gedeeltes. Voeg er een takje verse salie aan toe en blend het tot een romige soep.

Giet het in kommetjes en voeg er wat tempeh of tofu aan toe, en maak het geheel af met een takje verse oregano, snufje gerookte penja peper, en nog wat druppeltjes gerookte olijfolie.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.